Chopp
Foto di “Evidence – saias para copos“ Chopp o Chope non è birra alla spina! Chopp è la birra non pastorizzata che non va imbottigliata ma messa in barile, e che si conserva soltanto per 10 – 15 giorni. La parola deriva da schopp, che in…
Foto di “Evidence – saias para copos“ Chopp o Chope non è birra alla spina! Chopp è la birra non pastorizzata che non va imbottigliata ma messa in barile, e che si conserva soltanto per 10 – 15 giorni. La parola deriva da schopp, che in…
Foto di Ernandes Santos. La denominazione “cozinha baiana” o “cozinha do azeite” (“azeite de dendê”) si riferisce alla cucina tipica della costa e del “recôncavo baiano”, la zona a forma di mezzaluna attorno a Salvador, la capitale dello stato di Bahia. Ricca, varia e…
Conoscere la cucina di un popolo significa conoscerne l’anima. Nei piatti tipici si condensano anni di storia, di tradizioni, di credenze religiose. E lo stesso avviene per la musica. Proprio per questo motivo, abbiamo pensato di offrirvi, insieme a Na bocca do povo – il…
Foto della “feira livre” nella Avenida Bem-te-vi a São Paulo del Brasile, 1990. La “feira livre” (mercato libero) è il mercatino settimanale che viene allestito lungo le strade in città, che vengono bloccate al traffico molto presto quel giorno. Le bancarelle con le loro tende…
Un “arraial”, foto di Tiago Orihuela. In coincidenza con la raccolta del mais e per festeggiare Sant’Antonio, San Pietro e San Giovanni si organizzano a giugno, in tutto il paese, le “Festas juninas” (da ”junho”, che significa giugno) o “Festas caipiras” (contadine), con usanze…
Nella foto pizza con il bordo ripieno di Catupiry. São Paulo è la seconda città dopo New York per produzione e consumo di pizza nel mondo. La pizza è forse la più famosa ambasciatrice della tradizione italiana nel mondo. Anche se ormai un piatto…
La regione Nordest del Brasile è composta da 9 stati (Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Alagoas, Sergipe, Bahia), dall’Atollo “das Rocas” (RN), e dall’arcipelago “Fernando de Noronha” (PE). La cucina è ricca e varia, frutto dalla fusione di abitudini alimentari dei…
Rio de Janeiro, la città più rappresentativa del Brasile (fermata d’obbligo per qualsiasi viaggiatore), ha una vocazione turistica naturale: un’infinità di attività all’aperto nelle rinomate spiagge e altre bellezze naturali, l’anima della popolazione spensierata e festosa e un’intensa programmazione culturale. Nella gastronomia come nella cultura,…

Tastes, knowledge, cooking tell us about a people’s history and soul. No other cuisine is richer in colours, flavours and food varieties than the Brazilian one. Over 500 years of coexistence between natives, European conquerors and African culture have led to a multitude of dishes, either created or adapted to the inhabitants’ tastes, as well as to a wonderful intermingling of flavours, always closely related to local produce such as fruits, vegetables and spices.
“Sabor Brasil” started as an Italian site but, considering the increasing number of people from many countries visiting it, we are working to add the English interface. So let’s start with the recipes!
Welcome to Sabor Brasil! I hope you enjoy the taste of Brazilian cuisine!

“Sabor Brasil” is now a book with hundreds of traditional recipes interspersed with tales and stories in a fascinating journey through knowledge and taste.
Besides illustrating ingredients and culinary procedures, it tells the story of recipe origins, often linked to a specific geographical area and the influence of cultures that come from afar. It tells how food is perceived by the Brazilian people and describes both the places where it is eaten and the rituals that accompany it.
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This is a practical handbook created to familiarize yourselves with the Brazilian language and the melting-pot culture of Latin America’s largest country.
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Official tourism website of Brazil
CCBI Centro Cultural Brasil-Itália
CCBI Brazil-Italy Cultural Centre
The CCBI is an institution linked to the Brazilian Embassy, dedicated to the promotion of the Brazilian language and culture.
DOMÍNIO PÚBLICO
Digital library of the Ministry of Education, with free access and free download of text and music files.
To deepen your knowledge of Brazilian music:
• Na boca do povo, reviews of records, books and dvds, travel tips, interviews and in-depth information about Brazil.
• Discos do Brasil, Brazilian discography.
• Ouvir musica, listening to music.
• Cifra Club.
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I’m an architect. I was born in Brazil and my father was Italian.
“Eating well” is a heritage of Humanity. With this site I wish to share my passion for cooking. For every recipe, I’ve tried to use simple and traditional ingredients and not complicated working procedures. All recipes have been “tested and approved” by my Italian friends.
Fernanda Bocconi
